“Leginnovatívabb szakdolgozat” Pályázat

“Leginnovatívabb szakdolgozat” Pályázat

A mostanra hagyománnyá vált „Leginnovatívabb szakdolgozat” versenyt 2016 óta hirdeti meg az Óbudai Egyetem. A pályázat célja az innovatív megoldásokat, eredményeket tartalmazó szakdolgozatok/diplomamunkák elismerése, a megvalósítás ösztönzése.

A szakdolgozatban ismertetett megoldás, eredmény témáját illetően nincs megkötés a pályázatban, a téma lehet egy termék prototípusának megtervezésére, kifejlesztésére, egy piacképes szolgáltatás létrehozására, vagy dizájn projektre, az OECD Oslo Kézikönyvének széles definíciója szerint értelmezésben.

Az egyetem mind az alapképzésben, mind a mesterképzésben 3 kategóriában ad ki díjakat megfelelő pályaművek esetén a 2018 tavaszi időszakban az alábbi díjazással:

 1. díj: 300.000 Ft
 2. díj: 150.000 Ft
 3. díj: 100.000 Ft

A benyújtási határidő 2018. február 19. volt.

 

 

Összegzés a 2018 februári hátáridőre beérkezett pályázatokról:

 • A 25 beérkezett és formailag megfelelő pályázatból 3 volt mesterképzéses és 2 angol nyelvű.
 • A karonkénti megoszlás az alábbi grafikonon látható.

Leginnovatívabb szakdolgozat 2017 nyári forduló:

Összességében 24 pályázat érkezett, az alapképzésben részt vett hallgatók közül 22-en, a mesterképzéses hallgatók közül 2-en jelentkeztek.

A pályázatok megítélésének feladatát ellátó Bíráló Bizottság tagjai voltak:

 • Szigeti Ádám kancellár
 • Tick József informatikai rektorhelyettes
 • Lazányi Kornélia kutatási dékánhelyettes
 • Vajda István dékán, intézetigazgató
 • Korányi László innovációs igazgató

A diplomamunkák kiértékelését követően a Bíráló Bizottság hét alapképzéses és a két mesterképzéses hallgatót választotta ki arra, hogy szóban is ismertesse a szakdolgozatban felvázolt innovatív ötleteket.

A szóbeli forduló után, 2017. november 27-én a Bíráló Bizottság az alábbi végeredményt állapította meg:

BSc kategóriában:

 • díjat nyert Szigeti Ádám Zoltán (BGK) „Kétütemű verseny motorkerékpárban magas hőmérsékleten üzemelő acélrugó gyártástechnológiai tervezése” c. pályázata, ezzel 100.000 Ft díjazásban részesült;
 • díjat nyert Kopcsik Levente (BGK) „Fűtésszerelő célszerszám” c. pályázata, ezzel 75.000 Ft díjazásban részesült;
 • díjat nyert Varga Gyöngyi (RKK) „Fény panel” c. pályázata, ezzel 50.000 Ft díjazásban részesült.

MSc kategóriában:

 • Különdíjat nyert Gál Norbert (KVK) „Logisztikai rendszer virtuális üzembe helyezése” pályázata, ezzel 25.000 Ft díjazásban részesült;
 • Különdíjat nyert Somogyi Gábor (KVK) „Közlekedésbiztonság fejlesztése a vasúti közlekedésben” pályázata, ezzel 25.000 Ft díjazásban részesült.

A „Leginnovatívabb szakdolgozat 2017” díjazottai

Alapképzés I. helyezett: Szigeti Ádám Zoltán
Egy kétütemű résvezérlésű motorkerékpár átalakításakor a kipufogó keresztmetszetet egy szelep segítségével a fordulatszám függvényében változtathatóvá tette. A szelepet egy torziós rugó hozza működésbe, melyre többféle igénybevétel hat, ezek közül a legkritikusabbak a termikus és a kémiai igénybevételek. E két tényező olyan alapanyagot és gyártástechnológiát követelt, mely idáig hiányzott az iparból. A rugók gyártástechnológiájának aprólékos tanulmányozása során Ádámnak sikerült egy olyan rugót kifejlesztenie, amely 550°C-ig biztonságosan üzemeltethető, kémiai ellenállósága pedig lehetővé teszi, hogy akár tömény kénes közegben is tartósan meghibásodás nélkül funkcionáljon. 1. helyezést ért el BSc kategóriában, ezzel 100.000 Ft díjazásban részesült.

Alapképzés II. helyezett: Kopcsik Levente
Magyarországon jelenleg hiányszakma a víz- és központifűtés-szerelő, ezért lényeges, hogy a szakemberek megfelelő és hatékonyságot növelő szerszámokkal dolgozzanak. Kopcsik Levente egy, a jelenleg széleskörűen alkalmazott szerszámoknál magasabb hatékonyságot biztosító, padlófűtéscső rögzítésére alkalmas célszerszám lehetséges kialakítását tervezte meg és mutatta be. 2. helyezést ért el BSc kategóriában, ezzel 75.000 Ft díjazásban részesült.

Alapképzés III. helyezett: Varga Gyöngyi
Varga Gyöngyi célja egy olyan tárgy tervezése volt, amely az általa választott fő komponens és társanyaga, a műgyanta és a fa tulajdonságait kiaknázva, esztétikai és funkcionális szempontból is alkalmazható beltéri felhasználásra. Kutatások és kísérletek eredményeként Gyöngyi egy olyan fénypanelt – a tolóajtó-elvén működő ablakárnyékolót – tervezett, amely kihasználja a természetes fény adta lehetőségeket, illetve mesterséges megvilágítás útján is eléri a célként kitűzött esztétikai hatást: nappal szűri a fényt, emellett dekoratív fényjátékot eredményez az enteriőrben. 3. helyezést ért el BSc kategóriában, ezzel 50.000 Ft díjazásban részesült.

Mesterképzés Különdíj: Somogyi Gábor
Somogyi Gábor egy olyan, a jelenlegi biztonsági rendszerek lényeges átalakítási igénye nélkül alkalmazható intelligens objektum-felismerési rendszert dolgozott ki, amely alacsony ráfordítással ki tudja küszöbölni azokat a biztonsági réseket, amelyek a közúti-vasúti szintbeli kereszteződésekben történő baleseteket előidézik. A Bíráló Bizottság számára különdíjat ítélt meg MSc kategóriában, ezzel 25.000 Ft díjazásban részesült.

Mesterképzés Különdíj: Gál Norbert
Gál Norbert a szoftverfejlesztést segítő virtuális beüzemelés megismertetését és alkalmazását végezte el szakdolgozatában. A módszer alkalmazásához a logisztikai rendszerek ipari folyamatait vette alapul, melyhez alaposan felmérte a repülőtéri logisztikai rendszerek működését, eszközeit, lehetőségeit, és mérnöki szempontból felmerülő, megoldandó problémáit. Ezek alapján Norbert különböző virtuális elemeket, majd részrendszereket épített és keltett életre. A Bíráló Bizottság számára különdíjat ítélt meg MSc kategóriában, ezzel 25.000 Ft díjazásban részesült. (díjátós hírekből szó szerint)

 

Az aktuális pályázat megtekinthető itt: http://uni-obuda.hu/palyazatok/leginnovativabb-szakdolgozat

Beszámoló a 2017 novemberi díjátadóról: http://news.uni-obuda.hu/articles/2017/12/01/tehetseges-hallgatok-elismerese

Megosztás: