Bemutatjuk az Óbudai Egyetem Innovációs Tanácsadó Testületének külsős tagjait

A 2017-ben elfogadott SzMR rendelkezett az Innovációs Tanácsadó Testület (ITT)  létrehozásáról. Az ITT feladatai között az alábbi lényegesebbek szerepelnek:

  1. szakmai szempontból véleményezi az Egyetem innovációs stratégiáját és a stratégia végrehajtásáról szóló éves beszámolót,
  2. javaslatot tesz az Egyetemen folyó innovációs tevékenység irányaira vonatkozóan,
  3. előkészítő anyagok alapján javaslatot tesz az egyetem döntéshozóinak az Egyetemi Találmányi és Innovációs Alapból történő támogatásokra,
  4. javaslatot tesz a hallgatói innováció és a vállalkozási készségek fejlesztésére alkalmas programokra.

Az SzMR meghatározza azt is, hogy a külsős tagok személyükben minél jobban fedjék le az innovációs ökoszisztémát, így van köztük innovatív vállalkozások felső vezetője, kockázati tőke befektető, üzleti angyal befektető, startup alapító.

Az ITT öt külsős tagjának kiválasztásánál az is szempont volt, hogy olyan széles látókörű, neves szakembereket kérjünk fel, akik hajlandók megosztani tapasztalataikat és tudásukat az Óbudai Egyetem – mint a jövő innovátorainak egyik fő kibocsátója – innovációs potenciáljának megerősítése érdekében. Bevonásuk növeli a döntéseink megalapozottságát és transzparenciáját.

Mivel mostanra véglegessé vált a külsős tagok névsora, ezért az alábbiakban röviden bemutatjuk ezeket a kiemelkedő szakembereket:

 

Ábrahám László – a National Instruments Hungary ügyvezetője

2001 óta a debreceni NI Hungary Kft. ügyvezetője. Ő szervezte meg a gyártást, ahol csúcstechnológiát képviselő SMT gyártósorokon készülnek a virtuális műszerek hardver egységei. Mára mintegy 1200 munkatárs nemcsak a termelésben, hanem számos regionális és globális kiszolgáló központban is dolgozik. Nevéhez fűződik a Lean projekt, valamint a disztribúció kiépítése is. Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása: az AmCham-mel SMT tankönyvet írt, az Elektronikai Gyártók Bizottságának elnöke. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnökeként célja a felsőoktatás és az ipar együttműködésének szorosabbra fűzése. A z AmCham elektronikai bizottságának elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában elnökségi tagja. Meghatározó szerepét bizonyítja az oktatásban a 2011-ben elnyert Kármán Tódor-díj, illetve a 2012-es Pro Urbe-díj. Közreműködéséért a világszínvonalú fejlesztésekben és a magyar tudásalapú munkahelyteremtésben 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott. 2014-ben Wahrmann Mór-éremmel tüntették ki a hazai kutatás-fejlesztés és az oktatás támogatásáért, valamint 2016-ban az NI Mentor Programjáért az IVSZ A digitális oktatás nagykövete díját kapta. 2008-ban az Év Menedzserének választották.

 

Hild Imre – a Global Traction ügyvezető partnere

2003-ban települt haza az USA-ból egyetemi évek és banki karrier után. Röviddel ezután két céget alapított – a Hild Életjáradék-ot, mely az egyik legnagyobb magyarországi VC illetve VC indukált finanszírozást (87M euro) kapta a mai napig és OTP Életjáradékot, melyet a 2008-as válságig vezetett. A két cég együttes piaci értéke ekkor 200M Euro volt. 2009 óta foglalkozik startupokkal, elsősorban az ICT területen. 2010-ben egy kockázati tőkealappal kezdett dolgozni majd megalapította az iCatapult akcelerátort, mely hármas funkcióval támogatott startupokat: seed befektetések, startup tréning, USA üzletfejlesztés. 2015-ben együttműködésre lépett a Digital Factory inkubátorral, ahol a fentieket folytatva további 20 startup céget támogattak meg. Startupok akikkel dolgozott/dolgozik (a teljesség igénye nélkül): EDMdesigner, Laborom, LocalizationGuru, Synetiq, Superpowered, Techteamer, Azautom.hu, Webshippy.hu, Slamby, Educate. Az Óbudai Egyetemet leginkább a startup fejlesztésben, a nemzetközi üzletfejlesztésben és a stratégiai befektetések megszerzésében tudja támogatni.

 

Kazi Károly – a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezetője

1955-ben született Kiskunhalason. Általános iskolába Kisszálláson, középiskolába Budapesten járt, a Vasúti Távközlési és Biztosítóberendezési Szakközépiskolába. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karának Mikrohullámú ágazatán folytatta. 1980-ban diplomázott, majd az MTA MFKI-ban nagyfrekvenciás félvezető eszközök kutatásával, gyakorlati alkalmazásaival foglakozott. 1986-ban szerzett egyetemi doktori címet, 1990-1992 között meghívásra Japánban, a Yokogawa Electric Co. nagyfrekvenciás kutatólaboratóriumában dolgozott. Hazatérése után az MFKI-ban folytatta munkáját, majd 1993-ban csatlakozott a BHE Bonn Hungary Kft.-hez. A cégnek előbb műszaki igazgatója, majd 1996-tól ügyvezető igazgatója. Vezetése alatt a BHE mára egy közel 100 fős, a világpiacon is jól ismert high-tech céggé, Magyarország legnagyobb űripari vállalatává nőtte ki magát. Egyik kezdeményezője volt annak, hogy a cég többségi beruházóként létrehozta az Eltech Centert Újpesten. A BME címzetes egyetemi docense, az Óbudai Egyetemmel kooperatív képzést indított el. Több mint 60 publikációban szerző, ill. társszerző, 11 szabadalom tulajdonosa, társszerzője 3 könyvnek. Senior tagja az IEEE-nek. Ezüstjelvénnyel kitüntetett tagja a HTE-nek, a MISZ választmányának, s alelnöke a MELT-nek. Nős, két leánygyermek édesapja, hobbija a vitorlázás, a síelés és a tánc.

 

Simó György – Day One Capital, ügyvezető partner

1967-ben született, tanulmányait az ELTE szociológia-történelem szakán és a New School for Social Research (New York) végezte. Egyetemi tanulmányai alatt 1992 és 1996 között a Magyar Narancs című hetilap munkatársa, a Tilos Rádió alapítója, műsorvezetője és később a kuratórium elnöke volt.
1997-ben a MATÁV Rt. tartalomszolgáltatási tevékenységét előkészítő csoport (a későbbi Origo portál) üzleti és megvalósítási tervéért, később a portál megteremtésének és piaci bevezetésének projektmenedzsmentjéért felelt. 1999-től a MATÁVnet programigazgatójaként feladatai közé tartozott a vállalat tartalomszolgáltatási üzletágának vezetése, a termékfejlesztés irányítása. 2000-ben a MATÁV-csoport internet stratégiájának kidolgozását végző projekt egyik vezetője, majd a MATÁVnet Kft. vezérigazgató-helyettese.
2003. november 1-jén az Axelero Internet (T-online) vezérigazgatói pozíciójának betöltésére kapott megbízást. 2008-tól a Magyar Telekom startup akvizícióiért és e-kereskedelemért felelős vezérigazgató-helyettese volt, a Prezit elindító Kitchen Budapest kezdeményezője.
2011-ben egyik alapítója volt az első magyar privát angyal befektetési alapnak, a Day1 Capital-nek. Az alap az elmúlt hat évben az egyik legsikeresebb korai fázisú magyar befektetővé vált.

 

Zagyva Béla – Nokia Solutions and Networks Kft, ügyvezető igazgató

Zagyva Béla 51 éves, tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végezte. Pályafutását hivatásos katonatisztként kezdte mérnöki beosztásban. Dolgozott a Siemens Telefongyár Kft.-nél elsősorban értékesítési pozíciókban, majd 2004-ben a Siemens Enterprise Networks igazgatójának nevezték ki. A Nokia Siemens Networks megalakulását követően a Nordic alrégió stratégiai és üzletfejlesztési vezetőjeként tevékenykedett. Mielőtt 2011-ben visszatért az NSN TraffiCOM Kft. ügyvezetői pozíciójába, a Microsoftnál dolgozott vezető beosztásban. A Nokia magyarországi ügyvezető igazgatójaként Zagyva Béla felelősséget érez a telekommunikációs technológiai kutatások és fejlesztések iránt. Fontosnak tartja, hogy olyan technológiák fejlődjenek a világban, amelyek megkönnyítik a hétköznapi életünket.

 

Az ITT belsős tagjai:

  • Szigeti Ádám, kancellár
  • Nádai László, kutatási és nemzetközi rektor-helyettes
  • Rajnai Zolán, BGK dékán
  • Lazányi Kornélia, KGK, dékán-helyettes
  • Korányi László, innovációs igazgató

dátum

2018.05.29.