Vállalatoknak

CUBCCE konferencia - A felsőoktatás és ipar együttműködésének jógyakorlatai

Az EMMI Felsőoktatási Államtitkársága és az Óbudai Egyetem közösen rendezte a Conference on University Business Cooperation in Central Europe (Egyetemi-üzleti együttműködés Közép-Európában) című két napos konferenciát, melynek az Óbudai Egyetem adott otthont december 4-én és 5-én.

A magyar V4 elnökség egyik kiemelt felsőoktatási rendezvényével a szervezőknek az volt a célja, hogy a Közép-európai országok hogyan tudják fokozni versenyképességüket, hogyan tudnak elmozdulni a tudásalapú társadalom irányába, az egyetemek és a vállalkozások újszerű és hatékony együttműködésével. A sok szempontból hasonló helyzetben lévő V4 és más közép-európai országok szakértői számos hasznos tapasztalatot, kreatív megoldást tudtak megosztani egymással. A konferencia első napján a V4 országok képviselői kerekasztal beszélgetésen vitatták meg ezeket a kihívásokat és megoldásokat.

A konferencia több mint 30 előadása közül 20-at a 10 országból érkezett külföldi előadók tartanak meg. A CUBCCE 2017 résztvevői az egyik szekcióban az egyetemi-ipari kutatási és innovációs együttműködési modellekkel ismertették meg egymást, a másik szekcióban pedig az egyetemek és az ipar új oktatási együttműködési tapasztalatait vitatták meg. Ilyen volt például a hazánkban a közelmúltban bevezetett duális képzés vagy a már korábban elindult kooperatív képzés.

A konferencián KKV-k és nemzetközi nagyvállalatok képviselői is részt vettek, így lehetőség adódott konkrét regionális együttműködések kialakítására vagy innovációs pályázati projektekhez nemzetközi konzorciumok építésére. is. Az esemény segítette a regionális munkaerőpiacot a legjobb gyakorlatok megosztásával a régió kapacitásfejlesztési stratégiáinak továbbfejlesztésében is.

A felsőoktatási intézmények a gazdaság versenyképességének fejlesztésében egyre növekvő szerepet töltenek be, melynek nyomán fontos szerepet kap az oktatás, a kutatás, az innováció és a tudásátadás, valamint az akadémiai szféra és a vállalkozások közötti szorosabb együttműködés. Ez az elvárás hangsúlyt kapott az Európai Unió alapvető dokumentumaiban is.

A rendezvény nyitóbeszédét Dr. Nádai László, az Óbudai Egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese tartotta. A közép-kelet-európai régió felsőoktatási szakemberei mellett az üzleti világ is képviseltette magát a konferencián, így előadást tartott Dale A. Martin, a Siemens Hungary vezérigazgatója, Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. újonnan kinevezett vezérigazgatója, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) igazgatója is.